Element vody


Ledviny odpovídají vodě. Charakteristika vody je stékání dolů, proto ovlivňují hlavně dolní polovinu těla, avšak zodpovídají i za nádech.


Staří Číňané považovali ledviny za zdroj životní síly takzvané esence. Je v nich ukryt zdroj našeho života. Právě v ledvinách je uloženo to, co jsme dostali do vínku od našich předku. Stejně tak, mají významný vliv na naši další reprodukci a sexuální život.

Element vody je považován za největší yin, otvorem vody jsou dva spodní yin pohlavně-močový systém a konečník. Ve fázi ročního období představuje uschování a konzervaci, tedy Zimu.

Energie zimy je Yinová, všechno je staženo do sebe i lidí na ulici ubývá. Příroda uskladňuje svojí energii do semen, panuje ticho a chlad. Zvířata jsou schována ve svém úkrytu a žijí ze zásob.

Stejně jako zvěř i člověk by se v této době měl zdržovat doma. Rozjímat a přemýšlet nad uplynulým rokem. Zima je nejnáchylnější na nemoci z prochladnutí, proto si musíme chránit močový měchýř a ledviny. 

Přítomnost vody v ostatních prvcích se projevuje takto:

"Ve dřevě jsou šťávy, to je voda v dřevě, v zemi jsou prameny, to je voda v zemi, v kovu jsou tekutiny, to je voda v kovu, v ohni jsou rozpustné látky, to je voda v ohni. Voda je zdrojem tvoření a počátek zrodu všech věcí je ve vodě. Proto mezi pěti prvky ani jeden nemůže neobsahovat vodu."

Čang Ťie-Pin, Lej-Ťing Tchu-I Fu, Lei Ťing Fu


jezero jako představitel vody
jezero jako představitel vody

Dietetika vody

V této době je žádoucí, abychom zvýšili příjem masa, vajec a tuků nejlépe ve formě oříšků. Je vhodné, vyvažovat chladné období teplými masovými vývary, nejlépe na snídani. Zima není vhodnou dobou pro konzumaci exotického ovoce, které nás zachlazuje a napomáhá vniknutí chladu do našeho těla. Více než kdy jindy je žádoucí popíjení zázvorových, fenyklových či skořicových čajů.

Posilovat Yang můžeme také mrkví, řepou, petrželí a další kořenovou zeleninou. Pro dodání teplého náboje je vhodné upravovat jídlo pečením, dlouhým vařením či v tlakovém hrnci.

K ledvinám náleží chuť slaná, nesáhneme vedle, když si doplníme jídelníček dary moře a vše s mořem spojené - jako řasy, ryby. Řasy mají chladnou povahu, avšak krásně se doplňují v kombinaci s luštěninami. Není náhodou, že fazole mají tvar ledviny. Další luštěniny vhodné k posílení ledvin jsou cizrna, hrách, čočka. Z koření anýz, zmiňovaná skořice, hřebíček, vanilka. Jak koření samo napovídá, toto období bude vhodné pro svařené víno.