Kyselá chuť
S jarem přichází na jazyk kyselá chuť. Staří Číňané této chuti přisuzují - chladnou povahu a stahující, shlukující, shromažďující energii. Má svíravý účinek, čili zastavuje abnormální únik tekutin a energie. Kyselá chuť je přiřazená dřevu, protože posiluje jeho energii a zároveň ji stahuje a chrání před neuváženou expanzí.
K elementu dřeva čínská medicína přisuzuje dráhu jater a žlučníku, a proto se některé jaterní či žlučníkové příznaky mohou projevovat kyselou chutí v ústech. Kyselá chuť doplňuje a udržuje yinové šťávy (například: krev, pot, sperma).
Při běžném západním způsobu ošetřování nachlazení vitamíny a citróny, může nastat problém. Citrón užívaný pro svůj vitamín C má velmi kyselou chuť, která jak už jsme výše zmínili posouvá dovnitř těla a svírá - zadržuje. Proto není vhodné ošetřovat nastupující rýmu citrusovými plody. Kyselá chuť citrusů umožní škodlivině dostat se za linii obranné Qi a nemoc může proniknout hlouběji do našeho těla a zastavit se například až v plicích.
Správnou volbou je v tomto případě potravina OSTRÁ - otevírající povrch, která umožní škodlivinu "odvětrat", jakou je například zázvor, cibule či pórek.
Kyselá chuť působí nejaktivněji v játrech a může být protiváhou tučnému, bohatému bílkovinnému jídlu, kde působí jako rozpouštěč. Ale zároveň v přiměřeném množství posiluje svaly a vazy, oči a nehty. Nadměrný přísun kyselé chuti se po určité době projeví zhrubnutím svalů, tvorbou vrásek, stažením kůže kolem úst.
Zástupci kyselé chuti
• Kyselé a hořké: ocet
• Kyselé a pikantní: pórek
• Kyselé a sladké: fazole adzuky, jablka, sýry, hrozny, mango, olivy, rajčata, jogurt, ostružiny, borůvky, maliny, mandarinky, chléb ze žitného kvásku