Hořká chuť a co káva?
Káva je chuti hořké, ale termodynamicky se pražením z chladné povahy dostává na žebříček horkých pochutin. Espresso, které je pražené dvakrát, nám ovšem zamíchá kartami. Neboť dvojím pražením se káva opět dostává z žebříčku "horké" do "mírně teplé". Tady se nám opět připomíná princip proměny, kdy extrémní Yang se změní na Yin.
Mletá káva zpočátku působí zahřívacím efektem a rozdmýchá srdeční oheň. To v nás evokuje onen pocit "nastartování". Po každém vzestupu, ale přichází pád a dojde k ochlazení periferie, tedy rukou, nohou a dokonce celkový tělesný pocit je chladnější. Problém může nastat u kuřáků, kteří mají už tak díky kouření porušené prokrvení.
Negativní účinek nadužívání kávy v dlouhodobém pohledu se ovšem dotýká nás všech, neboť poškozuje kvalitu ohně srdce a nakonec vyčerpá srdeční Yin, což si můžeme představit jako výživu a chlazení zároveň. Díky chladivému efektu, který se dostaví po odeznění toho zahřívacího, dojde ke zvýšenému vylučování moče. Proto by se měla káva podávat s vodou v poměru 1:1.