Element země
Stejně, jako strom svými kořeny čerpá živiny ze země a transfomuje je na energii pro růst listů, pupenů a květů, stejně tak funguje naše dráha sleziny.
Element Země je hlavní představitel období které se nazývá DOJO. Do tohoto období spadá zejména dráha sleziny a a žaludku. Jejich nejdůležitější funkcí je filtrovat z potravy kvalitní živiny a přetvářet je na energii, která je pak pohonem pro naše tělo.
Je velice důležité, abychom konzumovali potraviny kvalitní chemicky nezatížené, protože energie se dá generovat jenom z potravin, kde je. Uvedu příklad. Nelze získat energii ze smaženého sýra s hranolkami, neboť to je jenom hmota, která nás zbaví pocitu hladu, ale živiny z tohoto jídla tělo nezíská žádné. Tělo je navíc zatíženo odklízením neplnohodnotného jídla. Naopak dušená zelenina s rýží, která zahřeje naši Zemi, náš střed, nám dodá plno živin a tento člověk bude mít daleko více síly na zvládání úkolů běžného dne.
Když si vezmu do ruky kompas a budu určovat jednotlivé strany, já jsem v tom momentu střed. A stejně tak element Země je v našem těle středem. Pokud je Země v pořádku, dost často fungují správně i ostatní elementy. Je natolik důležitá, že je mnohdy ve znázornění pěti živlů zobrazována na střední pozici.
"Utajená přítomnost země (v dalších prvcích) je takováto: dřevo bez země by nemohlo růst, kov bez země by nemohl vznikat, voda bez země by nemohla shromažďovat. Zrod žádné z myriád věcí se neobejde bez podpory země, proto mezi pěti prvky ani jeden nemůže neobsahovat zem. "
Čang Ťie-Pin, Lej-Ťing Tchu-I Fu, Lei Ťing Fui
Dietetika země
Element země nemá rád, když je příliš zavlhčen. Dům také nepostavíte na vlhkých základech, proto je nezbytné, abychom vlhkost ve svém těle nepodporovali stravou. Jak? Velkým přínosem pro naše zdraví jsou teplé snídaně, které nás probudí, nastartují náš metabolismus a podpoří dráhu sleziny ve své funkci. Zejména v období DOJO je hodně důležité, abychom se vyhýbali či omezili potraviny produkující vlhkost. Těmi jsou například mléčné výrobky, smažená jídla, tuky ve větším množství, ale i citrusy.
V této době už bychom také neměli konzumovat mnoho čerstvé zeleniny, ale spíše si ji lehce tepelně upravit a dát jí energeticky teplejší náboj. Vhodné je konzumovat dozrávající jablka, hrušky, či jiné sezónní ovoce, ovšem také v omezené míře, či tepelně upravené.
Ze zeleniny posilující zemi je vhodná zejména zelenina z ní zrozená tedy kořenová - celer, mrkev, batáty. Ze sladidel je vhodný třtinový cukr, melasa, slad či javorový sirup, ovšem i zde je třeba dbát na střídmou konzumaci.
K dalším potravinám posilujícím Zemi patří
obilí, proso, polenta, kukuřice, ořechy, dýně hokaido, fazolky Adzuky, hlíva, žampiony, slzovka.